Overheerlijk, niet te zoet, lekker smeuïg, vrij van gluten en gezoet met appelmoes. Ik stel jullie voor; mijn glutenvrije carrot cake met sinaasappel roomkaas frosting! Ik bedacht deze gezondere en glutenvrije versie na het eten van een góddelijk stuk carrot cake bij Hippie Fish in Zandvoort. Als ik iets heel lekker vind, vind ik het altijd leuk om thuis aan de slag te gaan met een Beaufood versie en ik moet zeggen; die is erggg goed gelukt!
De basis van de carrot cake bestaat (je voelt ‘m al aankomen) uit geraspte wortel. Door de geraspte wortel wordt de taart lekker smeuïg en bevat hij ook nog eens een portie goede voedingsstoffen. De carrot cake die je in koffietentjes (of in mijn geval bij een beach bar) besteld bevat ook wortel maar daardoor is ‘ie niet meteen gezond, want er zitten daarnaast ook bergen suiker in. Dat kan anders! In plaats van suiker gebruik ik een mix van appelmoes, ahornsioop en kokossuiker. Hierdoor is de carrot cake lekker zoet, maar niet té.
Sinaasappel roomkaas frosting
Oh. en. dan. die. frosting.. God wat is die lekker. Een carrot cake is geen carrot cake zonder romige frosting. Een sinaasappel roomkaas frosting in dit geval. Die frosting maken we met roomkaas, vanille en sinaasappelrasp. En doordat we in plaats van (heel veel) poedersuiker een kleine hoeveelheid kokossuiker gebruiken als zoetmaker krijgt hij een mooie karamelachtige kleur. Geen light variant roomkaas nemen hoor! Daardoor kan de frosting te dun worden en uitlopen. Het is ook belangrijk dat de roomkaas en boter beide op kamertemperatuur zijn. Als een van de twee te koud is kan de boel gaan schiften en dat willen we natuurlijk niet. Verder heb je de sinaasappel roomkaas frosting binnen één minuut gemaakt en is het een kwestie van even mixen. Vervolgens besmeren we de carrot cake royaal met dit goddelijke goedje. Ertussenin, eromheen en erbovenop. Smeer de boel maar vol. Paar walnootjes on top, misschien nog wat extra sinaasappelrasp en niets meer aan doen!
Behalve genieten. En een lekkere kop koffie of thee zetten voor erbij.
Dit heb je nodig voor deze glutenvrije carrot cake met sinaasappel roomkaas frosting – 8 tot 10 personen
- 150 gr wortel – je kunt kant en klaar geraspte wortel kopen, maar de carrot cake wordt het lekkerst wanneer je de wortel zelf raspt!
- 200 ml havermelk – of ander soort plantaardige melk
- 180 gr amandelmeel
- 200 gr glutenvrij zelfrijzend bakmeel – Eet je niet glutenvrij? Dan kun je ook gewoon (tarwe) meel gebruiken.
- 2 eieren
- 80 ml zonnebloemolie
- 1.5 tl baking soda
- 1.5 tl bakpoeder
- 50 ml ahornsiroop
- 180 gr appelmoes
- 100 gr kokossuiker
- snuf zout
- 1 tl kaneel
- 75 gr walnoten
Voor de sinaasappel roomkaas
- 75 gr boter – op kamertemperatuur
- 200 gr roomkaas – op kamertemperatuur
- 60 gr kokossuiker
- rasp van 1/2 sinaasappel
Zo maak je hem
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet twee ronde vormen (van 20 cm) in en bestuif met glutenvrij bloem. Je kunt ook één grote springvorm (van 28 cm) gebruiken. Schud het teveel aan bloem eruit.
Doe de eieren, ahornsiroop, appelmoes, kokossuiker, zout, baking soda, bakpoeder, zonnebloemolie en kaneel in een grote kom en mix kort tot een luchtige massa. Schenk de havermelk erbij samen met de geraspte wortel en roer door. Spatel als laatst de amandelmeel, glutenvrij meel en de gehakte walnoten erdoor. Schenk het beslag in de bakvorm(en) en bak 50 minuten in het midden van de oven. De taarten zijn klaar als de bovenkant mooi goudbruin is en ze stevig aanvoelen wanneer je erop drukt.
Gebruik je één grote taartvorm? Dan heeft de taart meestal zo’n 10 minuutjes langer in de oven nodig.
Terwijl de carrot cake in de oven staat gaan we verder met de frosting. Doe de boter en kokossuiker in een kom en klop in een paar minuten romig. Voeg de roomkaas, vanille extract en rasp van een halve sinaasappel toe en roer nog even door.
Check of de taarten gaar zijn door een satéprikker in het midden te steken. Als deze er schoon uitkomt zijn ze gaar. Haal ze uit de oven, snijd de randen voorzichtig los en laat ze volledig (!) afkoelen.
Zijn de taarten afgekoeld? Dan kan de sinaasappel roomkaas frosting erop! Heb je één grote carrot cake gebakken? Snijd de taart dan eerst met een groot mes voorzichtig horizontaal doormidden, zodat je twee helften hebt. Besmeer de bovenkant van de eerste taart met 1/3 van de roomkaas frosting. Leg de tweede taart erop en druk licht aan. Besmeer de bovenkant en zijkanten van de taart zo strak mogelijk in met de overige roomkaas.
Versier de bovenkant van de taart met extra sinaasappelrasp en nog wat walnoten.
Geniet ervan!
Bewaartip: je kan de taart 3 tot 4 dagen bewaren. Eventueel in de koelkast. Liever langer bewaren? Vries dan (een gedeelte) in.
Het bericht Glutenvrije carrot cake met sinaasappel roomkaas frosting verscheen eerst op Beaufood.