Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels. Deze goedgevulde salade is heerlijk als lunch en een echte smaakbom. Little gem (ook wel romaine sla of bindsla genoemd) is een knapperige en lichtzoete slasoort. Deze kleine sla schuitjes kan je natuurlijk gewoon rauw eten, maar je kunt ze ook doormidden snijden en kort grillen. Worden ze nét even wat lekkerder van. Doe daar een homemade dressing bij gemaakt van tahin (sesampasta) en yoghurt, een gepocheerd eitje, ansjovis, zoete dadelreepjes en je hebt een ge-wel-dige maaltijdsalade. Oh, en vergeet de lente ui en geroosterde pijnboompitjes niet. Die maken deze gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels echt next level.
De credits voor de tahindressing gaan trouwens geheel naar de chef van De Vegabar. Daar werd hij in de Libanese box als dip geserveerd bij de falafel. Ik vroeg de chef om het recept et voilà! Hier is hij dan. De tahin-yoghurtdressing is van origine plantaardig, maar ik gebruik in mijn recept volle biologische yoghurt in plaats van soja yoghurt. Je brengt ‘m vervolgens op smaak met citroensap, knoflook en een drupje sriracha. Méga lekkere smaakcombi. Ik gebruik deze tahin-yoghurtdressing in dit gerecht als saladedressing, maar hij is dus ook super als dip voor bij flatbread of gebakken falafel.
Ik serveerde deze salade tijdens mijn driegangen Beaufood moederdaglunch. Om de salade een culinaire touch te geven verving ik de ansjovisjes door langoustines uit de oven met gerapste grana padano kaas, knoflook en citroenrasp erover. Góddelijk kan ik je vertellen. Benieuwd hoe mijn moederdaglunch eruit zag? Check dan deze IG video 😀
Dit heb je nodig voor deze gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels / 2 personen
- 2 stuks little gem
- klein blikje ansjovisfilet in olijfolie- 45 gr
- 2 eieren
- 1 avocado
- 2 lente uien
- 4 medjoul dadels
- 2 el pijnpoompitten
Voor de tahin-yoghurtdressing
- 50 gr tahin – sesampasta
- 100 gr volle yoghurt
- 1/2 citroen – sap en rasp
- 1 tl sriracha
- 1 teentje knoflook
Zo maak je het
Begin met de tahin-yoghurtdressing. Pers de knoflook en rasp de schil van de halve citroen. Pers hem daarna uit. Meng alle ingrediënten voor de dressing en breng op smaak met een snuf zout. Proef en voeg naar smaak nog wat citroensap of sriracha toe. Zet aan de kant tot gebruik.
Halveer de little gem en bestrijk ze met een dun laagje olijfolie. Verhit een (grill)pan en leg de little gem met de snijkant naar beneden in de pan. Grill zo’n twee minuten op hoog vuur.
Pocheer de eitjes. Breng een pan water aan de kook en voeg een royale scheut (appel)azijn toe. Breek 1 ei voorzichtig in een kleine kommetje en laat het ei in het water glijden. Zorg dat het water heel zachtjes kookt en laat het ei 2 minuten garen. Schep het gepocheerde ei daarna met een schuimspaan uit de pan. Doe hetzelfde met ei nummer 2.
Snijd ondertussen de avocado in blokjes en rooster de pijnboompitten. Ontpit de dadels en halveer ze. Snijd de lente uien in kleine ringetjes.
Zet twee borden klaar. Lepel op elk bord twee eetlepels tahin-yoghurtdressing en smeer uit met de bolle kant van de lepel. Leg de gegrilde little gem erop en breng deze op smaak met een snuf zeezout en zwarte peper. Sluit af met geroosterde pijnboompitten, lente ui, blokjes avocado, dadels, ansjovisjes en als laatst een gepocheerd eitje.
Misschien nog wat extra van die heerlijke tahin-yoghurtdressing erover..
Eet smakelijk 😀
Het bericht Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels verscheen eerst op Beaufood.