Recepten

Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons

Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons. Heerlijk als warme lunch of als avondeten. De basis van deze voedzame soep bestaat uit zoete aardappel (het geheime ingrediënt voor een heerlijk romige soep!) en paprika. Lekker gezond dus. Om de soep extra romig te maken voegen we een flinke scheut plantaardige melk toe. Voor een Thais tintje kies je voor kokosmelk en een kneepje limoensap. Aanrader!

Om de zoete aardappelsoep compleet te maken toppen we hem af met zelfgemaakte knoflook croutons. Die maak je heel eenvoudig van een in blokjes gesneden (liefst oud) sneetje bruin brood, verse knoflook en een scheut olijfolie. Rooster de blokjes brood krokant in de oven en klaar zijn je zelfgemaakte knoflook croutons. Nog wat vers gehakte peterselie bij de soep, misschien een scheutje pompoenpitolie..

Geniet van deze verwarmende zoete aardappelsoep!

Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons

Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons

Dit heb je nodig voor deze zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons / 2 personen

  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 1 rode paprika
  • 1 sjalot
  • 1 knoflookteen
  • 750 ml groentebouillon
  • 100 ml (plantaardige) room – of kokosmelk
  • snufje cayenne peper
  • sap van een halve limoen
  • scheut sojasaus
  • handje verse peterselie

Voor de gebakken knoflook croutons

  • 1 bruine boterham
  • 2 el olijfolie
  • 1 knoflookteen
  • peper & zout

 

Zo maak je het

Snipper de sjalot, pers de knoflook en snijd de zoete aardappel en paprika in blokjes. Verhit een scheut olie in een diepe pan en fruit de sjalot, zoete aardappel en paprika een minuut of vijf aan. Voeg de knoflook toe en fruit deze een minuut mee.

Schenk de bouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten pruttelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden voor de knoflook croutons. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de boterham in kleine blokjes en doe dit in een grote kom. Klop in een klein kommetje de geperste knoflookteen, olijfolie, een snuf peper en zeezout door elkaar. Schenk de knoflookolie in de kom bij de blokjes brood en hussel goed door elkaar. Verdeel de blokjes naast elkaar over de ovenplaat. Bak in 10 minuten krokant. Keer de croutons halverwege eventueel een keertje om zodat ze gelijkmatig bruinen.

Terug naar de soep! Schenk de (plantaardige) room erbij en pureer de boel glad met een staafmixer. Breng de zoete aardappelsoep op smaak met cayennepeper en sojasaus. Verdeel de soep over twee kommen en sluit af met gehakte peterselie en de knoflook croutons.

Tip: heb je toevallig pompoenpitolie in huis? Drizzle dan een scheutje door de soep. Zoete aardappel en pompoenpitolie gaan ge-wel-dig samen.

PS. In mijn stories op Instagram zie je vaak deze staafmixer voorbij komen. Het is echt een topding en ik heb er al meer dan vijf jaar heel veel plezier van. De elektrische klopper die erbij zit gebruik ik vaak voor zelfgemaakte mayonaise en chocolade mousse enzo. Tipje dus!

Zin in nog meer soep?

Broccoli courgette soep met gebakken eekhoorntjesbrood

Romige mosterdsoep met crunchy lente ui

Pastinaaksoep met knapperige salie en hazelnoten

Romige aspergesoep met garnalen en een gepocheerd eitje

Het bericht Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons verscheen eerst op Beaufood.

Bron