Uitgaan & Evenementen

Vanaf 30 juni gaat de 1,5 meter eraf bij elk (zakelijk) evenement bij inzet van toegangstesten

Het kabinet heeft bekend gemaakt versoepelingen door te voeren per eind juni, waardoor het zomerseizoen voor de evenementen die nog gepland staan grotendeels door kan gaan. Op basis van de onderzoeksresultaten van Fieldlab Evenementen wordt hiermee het Nationaal Evenementenplan, dat rond 1 februari door de sector gelanceerd werd, gerealiseerd. Concreet betekent het dat bij gebruik van Testen voor Toegang alle evenementen weer mogelijk worden. Hierbij wordt het zelfs met 100% van de bezoekerscapaciteit mogelijk om de 1,5 meter afstand los te laten.

Het kabinet heeft besloten de aanbevelingen van de Fieldlab onderzoeken toe te passen, dit blijkt uit de Kamerbrief van 11 juni. Daarbij voorziet het kabinet een bredere toepassing voor alle evenementen. Dit geldt namelijk voor alle activiteiten waar in de routekaart bezoekersmaxima voor gelden en waar toegangsbewijzen worden toegepast, geplaceerd en ongeplaceerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om horeca, culturele instellingen of publiek bij professionele sportwedstrijden.

Tot en met 28 juli zijn er enige beperkingen. Er zijn geen evenementen met overnachting op de evenementenlocatie mogelijk en er geldt een maximum van 25.000 bezoekers per dag. Vanaf 29 juli vervallen ook die beperkingen. Ook voor meerdaagse evenementen mét overnachting op locatie gelden vanaf 29 juli geen capaciteitsbeperkingen meer en kunnen mensen op basis van de landelijke app (dus met vaccinatiebewijs, herstelbewijs of geldige (snel)test) toegelaten worden.

1,5 meter gaat eraf

Met inzet van coronatoegangsbewijzen mag je de 1,5 meter dus loslaten. Hierdoor worden alle vormen van (zakelijke) evenementen mogelijk, denk ook aan staande events zoals festivals en bruiloftsfeesten. Voorwaarden zijn de volgende:

  • Het evenement vindt plaats op een afgesloten locatie (binnen of buiten) waardoor er sprake is van een gecontroleerde evenementenlocatie;
  • Maximale capaciteit van 100% reguliere bezetting is mogelijk;
  • Verplichte registratie en triage binnen 4 uur voor aanvang;
  • Werken met gecontroleerde in- en uitstroom;
  • Dringend advies aan medewerkers een zelftest af te nemen;
  • Dringend advies om deelnemers en medewerkers achteraf bij (lichte) klachten te laten testen.

Wanneer moet ik mijn meeting of event aanmelden bij Testen voor Toegang?

In de meeste gevallen niet. Evenementen en locaties waar een doorlopende testcapaciteit nodig is, hoeven zich niet aan te melden. Zodra jouw evenement voor een piek zorgt bovenop de reguliere testcapaciteit van die dag, dien je je aan te melden bij Testen voor Toegang. Het gaat om evenementen met de volgende soorten vergunningen:

  • Grootschalige evenementen met een doorlopende evenementenvergunning bij grote eventlocaties met meer dan 10.000 bezoekers.
  • Incidentele evenementenvergunningen die publiekelijk toegankelijk zijn (met en zonder kaartverkoop), een bekende en afgebakende locatie hebben of evenementen die tijdelijk zijn of een kortdurend karakter hebben.

Mocht je geen gebruik willen maken van Testen voor Toegang, dan mag je gebruik maken van een maximale capaciteit van 100% op basis van 1,5 meter. Dat in plaats van het maximum van 100 personen dat nu nog vanaf stap 4 de bedoeling zou zijn. Lees hier verder wat alles inhoudt!

Riemer Rijpkema, woordvoerder van Eventplatform zegt: “Het is mooi dat er duidelijkheid voor de markt is. We kunnen nu weer voorbereiden en organiseren en helder communiceren wat er mogelijk is. Dat is niet alleen voor de organisatoren, maar ook voor de deelnemers en bezoekers van de zakelijke congressen en beurzen een mooie opsteker richting de zomer. Die kunnen we als zakelijke evenementenbranche met een gerust hart ingaan om vervolgens vanaf eind augustus, september weer helemaal open te gaan.”

GreaterVenues.com

Bron