Eten & Drinken Recepten Vrije Tijd & Hobby

Zelf Goudse kaas maken – mijn eerste poging (succes!)

Als oer-Hollandse hou ik natuurlijk van kaas. Na mijn DIY-avonturen met zuurdesem en yoghurt kon ik niet wachten om mijn handen vuil te maken en mijn eigen ambachtelijke kaas te produceren. Afgelopen weekend waagde ik me voor het eerst aan dit avontuur, en ik kan met trots zeggen dat het een onvergetelijke ervaring was (en volgens mij ook wel een succes)!

Het begon met het verzamelen van alle benodigde ingrediënten en materialen. Ik had verse rauwe melk van de boerderij in de buurt weten te vinden. Voor de overige ingrediënten kocht ik een zelf kaas maken starterspakket. Ik was begonnen met alles zelf te verzamelen (vormen, kaasdoek, stremsel, culturen), maar voor ik het wist was ik 2 uur bezig. Met zo’n pakket heb je in een keer alles in huis. 

Met alles klaar voor gebruik, kon mijn avontuur beginnen.

Ik verwarmde de melk langzaam in de pan en voegde het zuursel toe om de melk te verzuren, en vervolgens het kaasstremsel om de melk te laten stremmen. Het was fascinerend om te zien hoe de melk dikker werd. Vervolgens sneed ik de gestremde melk in kleine blokjes en begon ik voorzichtig te roeren om de wei te scheiden van de wrongel. Het was belangrijk om geduldig te zijn en de juiste consistentie te bereiken, zeker bij dit type kaas. Bij Goudse kaas is het bovendien belangrijk dat je een deel van de wei vervangt door water, ‘wassen’ heet dat.

Toen de wei was afgescheiden, deed ik de wrongel in een kaasdoek en perste ik hem uit in een kaasvorm. Voor het persgewicht gebruikte ik gewoon een paar boeken. Dit proces duurde enkele uren, maar het was het wachten zeker waard. De geur van verse kaas begon zich langzaam door mijn keuken te verspreiden en ik kon mijn opwinding nauwelijks bedwingen.

Ik smeerde het minikaasje vervolgens in met zout (ongeveer 2%) waarna ik het twee weken liet rijpen op een koele plaats, waarbij ik regelmatig de kaas draaide om de kaas gelijkmatig te laten rijpen. Het vergde wat aandacht (élke dag is wel erg vaak), maar ik wist dat het eindresultaat het wachten waard zou zijn.

En ja hoor, ruim twee weken was het moment eindelijk daar: mijn eerste Goudse kaasje aansnijden! Het is bijna tovenarij hoe de melk veranderd was in een goudgele, geurende en stevige kaas. Het was stevig en perfect van textuur.

De smaak was ongelooflijk! De romige, nootachtige smaak van de Goudse kaas was duidelijk aanwezig. Hij was hoogstens een beetje zout en nog erg jong. Het was echt een van de lekkerste kazen die ik ooit had geproefd, al zal dat misschien komen omdat ik hem zelf gemaakt had.

Het maken van mijn eigen Goudse kaas bleek helemaal niet zo moeilijk te zijn als ik aanvankelijk dacht. Met de juiste ingrediënten, een kaas maak starterspakket en een beetje geduld kon ik ook kaas maken van mijn DIY-lijstje afstrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *