Volautomatische koffiemachines
Eten & Drinken

Volautomatische koffiemachines, welke merken zijn er?

Nu is een cappuccino van cafe-kwaliteit natuurlijk het beste, maar niet iedereen heeft zin, tijd en geld om dagelijks een dure kop koffie te halen. Gelukkig zijn er volautomatische koffiemachines waarbij die dicht in de buurt komen van de espresso en cappuccino die je bij jouw favoriete cafe besteld.

Met een volautomatische koffiemachine zet je met één druk op de knop zwarte koffie of koffie met melk. Sta je op het punt om een koffiemachine met bonen aan te schaffen? In dit artikel vertel ik meer over wat een volautomatische espressomachine precies is en waar je op moet letten wanneer je er eentje wilt kopen.

De voor- en nadelen van een volautomatische koffiemachine

Laat ik duidelijk zijn: een volautomatische koffiemachine is een verademing. Met een druk op de knop zet je een espresso of een cappuccino. Het verschil per koffiemachine hoeveel opties je hebt. Bij een luxe apparaat zet je soms wel tot 20 koffies met één druk op de knop. Het aantal instelmogelijkheden verschillen per machine. Ook zijn er volautomatische koffiemachines waarmee je alleen zwarte koffie zet. Wat zijn de voordelen van een volautomaat?

  • Eenvoudig te bedienen
  • koffie van versgemalen koffie
  • Veel instelmogelijkheden
  • Snelle bereiding
  • Cappuccino van verse melk

Wat zijn de nadelen van een volautomatische koffiemachine? 

  • Duur in aanschaf
  • Duur in onderhoud

Houd er rekening mee dat je best wat geld neer moet leggen voor een volautomaat. Waar we vroeger slechts een aantal tientjes neerleggen voor een filter-koffiezetapparaat leggen we nu enkele honderden euro’s per koffiemachine neer. Kortom, een wereld van verschil. Ondanks dat koffiemachines met bonen als onderhoudsvrij worden bestempeld is dit lang niet altijd het geval.

Vaak moet je wekelijks of vaker een reinigingsprogramma uitvoeren waarvoor je schoonmaaktabletten nodig hebt. Maar dit is niet eens de duurste investering, dat is namelijk de waterfilter die je regelmatig moet vervangen. Gemiddeld kost een waterfilter 20 euro, maar drink je veel koffie dan dien je deze wekelijks te vervangen. 

Bij sommige merken zoals Jura moet je vaak veel geld neerleggen voor het onderhoud. Bij Jura koffiemachines is de zetgroep niet uitneembaar. Deze maak je schoon met het automatische schoonmaakprogramma, maar naar verloop van tijd moet je deze laten schoonmaken bij een Jura servicepunt waar uiteraard ook kosten bij komen kijken. 

Merken koffiemachines

Bij de aanschaf van een nieuwe volautomaat zijn er verschillende merken waar je uit kunt kiezen. Van goedkopere merken tot luxere merken. Wat het beste bij jou past hangt af van jouw budget en wensen. Heb je weinig te besteden dan kom je al gauw uit bij merken zoals Philips, De’Longhi en/of Krups die over het algemeen wat goedkoper zijn. 

Krups

Bij Krups koffiemachines kun je rekenen op een luxe apparaat met veel instelmogelijkheden en een ruim reservoir voor het water. Door het grote waterreservoir neemt een Krups koffiemachine best wat ruimte in, wat wel iets is om rekening mee te houden. Maar voor relatief weinig geld geniet je van een koffiemachine met een touchscreen, een ruim waterreservoir, veel instelmogelijkheden en de mogelijkheden om 2 cappuccino’s tegelijk te zetten.

Siemens

Siemens is een luxer merk waarbij je al gauw meer dan 1000 euro uitgeeft. Zo is de behuizing van de apparaten van RVS wat er strak uit ziet. SIemens koffiemachines bieden veel mogelijkheden en zijn vaak makkelijk te bedienen. Wel vind ik de prijs voor Siemens iets te hoog voor wat je ervoor terug krijgt. Naast gewone koffiemachines verkoopt Siemens ook inbouw koffiemachines.

Philips

Philips staat bekend om een uitstekende prijs- en kwaliteitsverhouding. Voor relatief weinig geld geniet je van veel luxe wat natuurlijk een groot voordeel is. Voor minder dan 400 euro koop je een LatteGo machine waarmee je met een druk op de knop een cappuccino zet. Ben je op zoek naar een luxe apparaat met veel instelmogelijkheden of een uitstekende bouwkwaliteit dan raad ik aan om verder te kijken.

Jura

Jura is gespecialiseerd in het maken van volautomatische koffiemachines. Dit zie je in alles terug: in de smaak van de koffie, de kwaliteit van het melkschuim en de bouwkwaliteit van de apparaten. Jura is niet goedkoop, voor een instapmodel die alleen zwarte koffie zet betaal je al gauw 600 euro. Voor een luxere koffiemachine met meerdere instelmogelijkheden betaal je meer dan 1000 euro. 

Melitta

Melitta is groot geworden van filterpapier voor de filterkoffie. Vandaag de dag verkoopt het Duitse bedrijf nog steeds veel filter-koffiezetapparaten, maar verkoopt het inmiddels ook volautomatische koffiezetapparaten waarbij alles automatische gebeurd. Melitta is een beetje vergelijkbaar met Philips: voor relatief weinig geld koop je een goede koffiemachine. Wil je echt veel luxe dan zou je de Melitta Barista T kunnen overwegen. Dit apparaat beschikt over een dubbele bonenreservoir, een touchscreen en kan bedient worden via de smartphone. 

De’Longhi

Het Italiaanse merk De’longhi is misschien wel de grootste producent van alle merken. De’Longhi verkoopt voornamelijk koffie apparatuur, maar verkoopt ook waterkokers en ander keukenapparatuur. De’Longhi verkoopt koffiemachines voor ieder budget. De beste verkochte koffiemachine van De’longhi ten alle tijden is de Magnifica S. Met deze machine zet je alleen zwarte koffie en gebruik je het stoompijpje om melk op te schuimen.

Houd je ervan om de melk textuur zelf in te stellen dan kies je voor een Delonghi. Iedere machine van De’Longhi heeft een instelbare melktextuur waarmee je keuze hebt uit 2 tot 3 standen. Ook kun je de koffiemachines gebruiken voor het zetten van warme melk.

Kleine keuken, welke koffiemachine kies ik?

Beschik je over een kleine keuken dan is het beter om voor een klein koffiezetapparaat te kiezen. Wil je een kleine espressomachine, maar niet inleveren op luxe? Overweeg dan de Jura Ena 8 waarmee je keuze hebt uit 10 koffiedranken waarbij je dingen zoals de sterkte, melkvolume, textuur etc kunt aanpassen. Heb je geen behoefte aan al die luxe en heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen dan kies je voor een Melitta Solo waarmee je alleen zwarte koffie zet. 

De lekkerste espresso zetten

Is het voor jou vooral belangrijk hoe je de espresso smaakt, kies dan voor een Jura koffiemachine. Dankzij een zetmethode P.E.P van Jura zet je met één druk op de knop een heerlijke espresso van cafe-kwaliteit. Een espresso uit andere apparaten smaakt echt minder goed dan die van Jura koffiezetapparaten, maar goed je betaald ook meer geld voor een Jura koffiemachine. 

De lekkerste cappuccino zetten

Is het voor jou voornamelijk belangrijk hoe de cappuccino smaakt. Houd er rekening mee dat het melkschuim bij volautomatische koffiemachines een stuk zachter is in vergelijking met een losse melkopschuimer. Ook is de melk vaak niet zo warm als de meeste mensen zouden willen. In dit geval raad ik aan om te kiezen voor een De’Longhi koffiemachine waarbij je zelf de textuur van het melk kunt instellen en bij sommige apparaten ook de temperatuur in kunt stellen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *