Recepten

Thaise viskoekjes met ponzu dip

Thaise viskoekjes met ponzu dip. Ge-wel-dig als borrelhap. En ook nog eens lekker eenvoudig te maken, eventueel vooraf voor de liefhebber die graag voorbereid is. De basis van deze hartige koekjes bestaat uit verse kabeljauwfilet en flinke eetlepel rode curry pasta. Daaraan voegen we nog wat verse kruiden toe, een kneepje limoensap, vissaus en vervolgens pureren we de boel tot een heerlijk geurende massa. Vorm daar met de hand bolletjes van, druk ze plat, bak ze in een laagje zonnebloemolie en hatsa! Klaar is je goddelijke borrelhap. Ho eens, vergeet ik toch iets heel belangrijks. De ponzu dip! Hiermee maak je deze Thaise viskoekjes echt next level.

Thaise viskoekjes met ponzu dip

Thaise viskoekjes met ponzu dip

Ponzu dip

Ponzu dip dus. Een fris-zure Japanse dip die fantastisch samengaat met vis. Echte ponzu maak je van mirin (Japanse rijstwijn), rijstazijn, gedroogde tonijn flakes (zag ik laatst liggen bij Sligro dus dat moet ik toch maar eens kopen binnenkort), gedroogd zeewier, sojasaus en citrus. Het liefst gebruik je yuzu; een Japanse citrusvrucht die een soort combinatie is van een mandarijn, citroen en limoen. Yuzu is geen knappe vrucht, maar bijzonder smaakvol is ‘ie wel! En moeilijk te verkrijgen dus daarom gebruiken we voor mijn ponzu dip gewoon lekker limoen. Mijn ponzu dip versie is trouwens een stuk eenvoudiger (en sneller klaar!) dan het originele recept. Ik laat het sudderen van de bonito flakes (de gedroogde tonijn flakes waar ik het hierboven over had) en zeewier achterwege en ik ga alleen voor het smaakbommetje van rijstazijn, limoen, sojasaus en gember. I promise you, dit dipje wil je opslurpen.

Geniet van dit recept!

Thaise viskoekjes met ponzu dip

Dit heb je nodig voor deze Thaise viskoekjes met ponzu dip / 14 stuks

  • 450 gr verse kabeljauwfilet – zonder vel
  • 1 flinke el rode currypasta
  • handje verse koriander – zo’n 5 gr
  • 1 ei
  • scheut vissaus
  • sap van een halve limoen
  • 40 gr havermeel – of gewoon meel

Ponzu dip

  • 5 el rijstazijn
  • 3 el gembersiroop
  • sap van een halve limoen
  • 2 el sojasaus
  • Optioneel: 3 takjes koriander

 

Zo maak je het

Snijd de kabeljauwfilet in grote stukken en doe ze samen met de rode currypasta, koriander, ei, vissaus en limoensap in je keukenmachine en blend tot een egale massa.

Schep de boel in een grote kom en spatel de (haver)meel erdoor. Schep een eetlepel beslag in je handpalm en draai er een balletje van. Ga door tot je 14 balletjes hebt.

Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan. Druk de balletjes plat (met de hand of met een lepel) en leg de koekjes in de hete koekenpan. Draai het vuur lager en bak de viskoekjes 3 minuten per kant of tot ze mooi goudbruin zijn.

Meng in een kleine kom de ingrediënten voor de ponzu dip. Proef en voeg naar smaak nog wat limoensap of sojasaus toe. Hak de koriander en roer door de dip voor extra smaak.

Laat de viskoekjes uit de pan uitlekken op een stuk keukenpapier. Serveer op een mooi groot bord met de ponzu dip in het midden.

PS. Afgekoeld zijn de koekjes ook heerlijk. Wil de je viskoekjes van te voren maken? Bak ze dan volgens de bereidingswijze en warm ze voor het serveren een minuut of 10 op in de oven op 175 graden.

Thaise viskoekjes met ponzu dip

Het bericht Thaise viskoekjes met ponzu dip verscheen eerst op Beaufood.

Bron