Eten & Drinken

Alles over het champagnehuis Piper Heidsieck

Het champagnehuis Piper Heidsieck is één van de oudste huizen wereldwijd. In dit blog lees je alles wat je wil weten over de heerlijke champagne van Piper Heidsieck. Van de (enorm lange) geschiedenis van het champagnehuis tot het succesverhaal wat het vandaag de dag is. Ook lees je hier hoe de productie van de champagne er eruit ziet. Nieuwsgierig geworden? Lees dan vooral verder, uiteraard met een glas champagne erbij.

Een stukje geschiedenis

Het champagnehuis van Piper Heidsieck is afkomstig uit 1785, opgericht door de Duitser Florens-Louis Heidsieck. Het zaadje voor het champagnehuis is in 1777 bij Heidsieck geplant door Agathe Perthois als inspiratiebron. Heidsieck wilde een wijn creëren die als het ware lacht, hij was zo gepassioneerd dat niemand hem kon stoppen, met in 1785 dus een champagnehuis.

Destijds heette het huis nog Heidsieck & Cie. Heidsieck had destijds de wens om Marie Antoinette, de vrouw van de Franse koning Lodewijk XIV, te verblijden met zijn champagne. Dat lukte, Marie Antoinette vond de champagne heerlijk en werd direct ambassadeur van Heidsieck & Cie. Hét hoogtepunt voor Heidsieck kwam later, hij trouwde met zijn Agathe Perthois, zijn inspiratiebron.

Dertig jaar na de oprichting, in 1815, voegden twee mannen zich bij het bedrijf. Christian Heidsieck, de neef van Florens-Louis, en Henri-Guillaume Piper. Na het overlijden van Florens-Louis zetten beide heren het champagnehuis door. Nadat ook Christian Heidsieck overleed hertrouwde zijn vrouw met Henri-Guillaume Piper. Zij hebben de naam van het champagnehuis aangepast naar de naam die we vandaag de dag nog kennen.

De doorbraak

In 1933 werd de naam Piper Heidsieck bekend bij het grote publiek. Dat kwam door de film Sons of the Desert. In deze film was de Piper champagne te zien. En als één schaap over de dam is… Filmsterren als Marilyn Monroe, Ava Gardner en Fred Astaire wilden deze champagne vrijwel ook in hun films hebben. Monroe nam zelfs iedere ochtend een glas. De Franse filmwereld (en de rest van de wereld) heeft de champagne vervolgens omarmd. Het jaarlijkse filmfestival van Cannes schenkt nog altijd de Piper Heidsieck champagne.

Het productieproces

Piper Heidsieck produceert de champagne met drie soorten druiven. De fruitige en vlezige Meunier, de geroosterde en levendige Chardonnay en de besachtige en krachtige Pinot Noir. Wanneer de druiven zijn geplukt worden ze geperst tot sap. Het gist en de sap worden samengevoegd en daarna gebruisd. Dan is het tijd voor het rijpen van de drank. 

Wanneer de champagne op leeftijd is wordt de fles langzaam van de horizontale naar de verticale stand gebracht. Het droesem kan zo naar boven drijven. Na het verwijderen van deze droesem is de champagne op smaak en kan de fles worden gesloten en gelabeld.

Proost!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *