Hoe kan een goede koffiemachine de werksfeer in jouw verbeteren
Eten & Drinken

Hoe kan een goede koffiemachine de werksfeer in jouw verbeteren?

Wanneer je een eigen café hebt, dan is de kans groot dat hier ook personeel aan het werk is. Je wilt natuurlijk dat het personeel goed werk levert en met een fijn gevoel voor jou aan het werk is. Dit kan alleen gerealiseerd worden met een goede werksfeer. Als de werksfeer namelijk slecht is, dan is de kans groot dat het personeel met tegenzin aan het werk is. Dit vertaalt zich vervolgens weer in minder positieve vormen van (non) verbale communicatie tegenover andere medewerkers en klanten. Dit is dan ook iets dat je te allen tijde moet zien te voorkomen. Een van de manieren om deze negatieve werksfeer tegen te gaan is de aanschaf van een goede koffiemachine. Ben jij benieuwd waarom dit het geval is? Lees dan snel verder! In deze blog vertellen we je hier namelijk meer over.

Versterkt groepsgevoel

Een koffiemachine draagt op verschillende manieren bij aan een groepsgevoel binnen een organisatie. Dit komt met name door het sociale aspect dat een koffiemachine met zich meebrengt. Vraagt bijvoorbeeld de ene collega een andere collega of hij/zij ook een kopje koffie wilt, dan zal deze andere collega hier direct een positief bij krijgen. Hij/zij hoeft hier niet eens koffie voor te drinken, maar puur het feit dat men laat zien dat men rekening met elkaar wilt houden is al goed voor het groepsgevoel. Daarnaast is een kop koffie natuurlijk warm als deze gezet wordt. Als je dus samen met een collega een kopje koffie uit de Delonghi koffiemachine drinkt, dan kun je deze niet in een keer achterover slaan. Je bent dus ‘verplicht’ om een conversatie met elkaar te voeren als je samen een kopje koffie zet. Dit is wederom van positieve invloed op het groepsgevoel binnen jouw organisatie. Op den duur weet je natuurlijk wel met wie je wel en geen koffie moet drinken, maar in eerste instantie zal de koffiemachine een goede opening zijn om met alle collega’s een gesprek aan te knopen.

Caffeïne

In eerste instantie is koffie zo’n populair drankje geworden doordat het een cafeïnehoudend drankje is. Voel je je bijvoorbeeld een beetje vermoeid na inspanning of na een zware maaltijd? Dan helpt een kopje koffie je er gemakkelijk weer bovenop. Dit is niet alleen een voordeel als je koffie nuttigt in een privé-omgeving, maar ook zeker wanneer je koffie drinkt op werk. De caffeïne in de koffie zorgt er namelijk voor dat je je een stuk energieker voelt. Je zult minder snel vermoeid raken van de werkzaamheden en hierdoor zal je je ook een stuk beter voelen over de werkzaamheden die je uitvoert. De cafeïne is niet alleen goed voor de werkmotivatie, maar dus ook zeker de werksfeer. Dit zit hem met name in de slechte invloed op de werksfeer als het personeel vermoeid aan het werk is. Men is in vermoeide toestand namelijk veel eerder geneigd om overal over te zeuren. Dit is over het algemeen ontzettend slecht voor de werksfeer omdat men actief de negatieve punten van de werkzaamheden aan het benoemen is. Het is overigens niet zo dat deze klachten tijdens vermoeidheid niet serieus genomen moeten worden. De klachten komen sowieso ergens vandaan en zijn dus altijd de moeite waard om verder onderzoek naar te doen.

Blijk van waardering

Het plaatsen van een goede koffiemachine op de werkplek wordt door het personeel als een blijk van waardering gezien. Jij laat als werkgever namelijk zien dat je bereid bent om een flink bedrag neer te leggen om het personeel tijdens het werk te kunnen voorzien van goede koffie. Dit zal dan ook niet onopgemerkt blijven door het personeel. Men zal doorhebben dat ze te maken hebben met een baas die een fijne werksfeer wilt creëren en men zal hier dan ook naar handelen. Wie goed doet, goed ontmoet zeggen ze ook wel! Je moet trouwens niet denken dat je er met alleen goede koffie bent wat dit betreft. Er zijn veel meer dingen nodig vanuit een baas om een fijne en veilige werkplek te creëren. Als de rest van de werkvoorwaarden en werkomstandigheden niet goed zijn, dan kan een goede kop koffie je zeker niet redden. Het is dan ook zaak om een zo fijn mogelijke werksfeer te creëren. Alleen in een fijne, goede en veilige werksfeer zal de goede koffie namelijk indruk maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *